Acasă Tehnologii
Categorie:

Tehnologii

Reclamă

Rețelele neuronale nu devin mai inteligente, dar învață să își corecteze propriile greșeli foarte repede. Un exemplu în acest sens este succesul programului Reflexion pentru rețeaua neuronală GPT-4. Numele reflectă perfect esența – dezvoltatorii sistemului au făcut ca rețeaua neuronală să își evalueze critic propria activitate și să creeze recomandări pentru ea însăși în vederea corectării erorilor.

Acest sistem creează teste de autoverificare a rețelei neuronale, dar face acest lucru de mii de ori mai repede și mai eficient decât un om. Nu este universal, fiecare sarcină necesită propriul ciclu de lucru și verificări. Dar rezultatul merită: de exemplu, în testul „HumanEval” privind rezolvarea problemelor de programare în limbajul Python, GPT-4 a arătat rezultatul în 67% din sarcini. Iar după aplicarea „Reflexion” a atins deja 88%.

Pagini: 1 2

Reclamă

Oamenii de știință elvețieni au conceput un nou material – o țesătură sintetică în care sunt țesute vase goale sub formă de fire. Acesta a fost creat în cadrul unor experimente privind introducerea unor sisteme de susținere în exoschelete. De exemplu, pentru încălzirea sau răcirea prin intermediul circulației fluidelor, dar, potențial, această construcție este potrivită pentru transportul substanțelor nutritive și eliminarea deșeurilor.

Fiecare tub nu are mai mult de 2 mm în diametru și este creat prin înfășurarea unor filamente de poliuretan pe o bază de sârmă de oțel. În paralel, între filamente este țesută o sârmă subțire de cupru, care servește drept conductor de curent electric. Acesta ionizează lichidul din interiorul tubului, făcându-l să se miște. Această variantă de proiectare este mai simplă și mai silențioasă decât utilizarea pompelor clasice.

Pagini: 1 2

Reclamă

Pe lângă logo-urile grafice, unele companii bine cunoscute pot folosi cu succes logo-uri sonore, care sunt ferm asociate cu marca, pentru a-și identifica produsele. Un exemplu viu în acest sens este serviciul de streaming Netflix, pe care multimilionarii săi utilizatori îl recunosc instantaneu datorită mărcii sale „Ta-dam”.

Salutul cald și ușor de recunoscut din difuzoarele computerului este folosit și de Apple pentru a-și întâmpina utilizatorii, iar acum Wikipedia a decis să susțină această tendință cu un sunet multiplu de pagini de carte foșnitoare, clicuri de tastatură și tonuri sintetizate.

Acest clip audio de patru secunde a fost supranumit „sunetul tuturor cunoștințelor umane”. Autorul său este inginerul nuclear din Virginia Thaddeus Osborne, care creează muzică neobișnuită în timpul liber.

Pagini: 1 2

Reclamă

Compania neozeelandeză Dreadnort Boats a prezentat un prototip de cameră de mobilitate personală numit „POD”. Aceasta este o abreviere pentru „Point Of Difference” (punct de diferență). Proiectul este dezvoltat împreună cu Altech Marine și ar trebui să devină baza pentru o gamă largă de structuri diferite: un chioșc comercial, o casă plutitoare, o remorcă pentru camping etc.

POD se bazează pe un proiect din 2011 de creare a unui adăpost împotriva tsunami-ului care să servească drept vehicul sau remorcă între dezastre, astfel încât să nu rămână nefolosit. POD nu va rezista la impacturi serioase din partea elementelor, dar este construit folosind aluminiu marin de 5 mm grosime și sticlă securizată de 6 mm grosime la ferestre. Având o greutate de aproximativ o tonă, cabina este ușor de transportat pe o remorcă pentru ambarcațiuni și dispune de dispozitive de fixare pentru ridicarea cu elicopterul sau cu macaraua.

Pagini: 1 2

Reclamă

Infractorii adoptă noile tehnologii revoluționare într-un ritm mai rapid decât utilizatorul mediu. Acest lucru este evident în dovezile de pe laptopurile infractorilor confiscate recent în cadrul unei anchete a Europol. Acestea indică faptul că infractorii europeni au început să folosească ChatGPT în meseria lor la câteva săptămâni după ce au obținut acces la acesta.

Infractorii sunt vicleni și nu au nicio problemă în a ocoli mecanismele de apărare încorporate în ChatGPT – de exemplu, interdicția de a crea coduri malițioase. Pentru a face acest lucru, ei pur și simplu împart sarcina în mai multe părți pentru a face ca solicitările să pară neutre. Apoi, urmând instrucțiunile primite de la inteligența artificială însăși, le asamblează într-un singur program. Chiar și cei care nu știu nimic despre programare creează utilități pentru propriile nevoi folosind ChatGPT ca instructor.

Pagini: 1 2

Reclamă